مقالات
معرفی سبک معماری سنتی ( Traditional)
معرفی سبک معماری سنتی که نشاندهنده فرهنگ، تاریخ و روش زندگی جوامع در طول قرنها میباشد را مورد بررسی قرار میدهیم. این سبکها در مصالح محلی، محیط طبیعی و باورهای اجتماعی ریشه دارند و هر کدام با ویژگیهای خاص خود هویتی به خصوص را نمایش میدهند. هر سبک داستانی متفاوت از مطابقت انسان با محیط و خلق فضاهایی مناسب با نیازهای معنوی و زیستی را به ما میگوید برای مثال میتوانید به معماریهای مجلل ایرانی با گنبدهای بلند و ایوانها و یا خانههای کاربردی و ساده با چوب و کاغذ در شرق آسیا توجه کنید.
توازن، تقارن و هماهنگی در طبیعت اصولی هستند که در معماری سنتی اهمیت فراوانی دارند. استفاده از نقش و نگارهای اصیل، هنرهای دستی و ترکیب معماری با زیباییشناسی فرهنگی ویژگی رایجی در این سبک است که علاوه بر ساخت سازههایی کاربردی و پایدار آثار هنری جذابی را نیز خلق کردهاند که معمارهای مدرن از آنها الهام میگیرند.با معرفی سبک معماری سنتی هم با تاریخ و فرهنگ ملتهای دیگر آشنا میشوید و هم اندیشهها و ارزشهایی را در طراحی زیستمحور فرا میگیرید. سنتها و نیازهای امروزه راه را برای طراحی در معماری سنتی نمایان میکند.
شناخت و اصول معماری سنتی
شناخت اصول طراحی معماری سنتی یعنی آشنایی با ارزشها، عناصر معماری و اصولی که قبلا به تناسب با فرهنگ، اقلیم، فناوری و نیازهای جامعه در آن زمان تکامل یافتهاند. میتوان گفت که این سبک از معماری بازتابدهندهی باورها، سنتها، روش زندگی و توانمندیهای مردمی است که آن را درست کردهاند. در نقاط مختلف جهان به دلیل تفاوت در شرایط تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی معماری سنتی فرق میکند ولی بعضی اصول و ویژگیها نیز یکی است. سایت آرچ تچر با معرفی معماری سنتی قدیمی هویت فرهنگی شما حفظ میشود و معماران معاصر هم میتوانند الگوگیری کنند و اثری زیباتر با پیشینه و قدمت بیشتری خلق کنند. همچنین در استفاده از منابع هم صرفهجویی میشود.
ساخت خانه با معماری سنتی
خانههای سنتی را میتوان نمادی از فرهنگ، تاریخ و هویت یک منطقه دانست و با انتخاب آن از ارزشهای فرهنگی و میراث معماری سنتی حمایت کرد. از طرف دیگر این خانهها معمولا با توجه به شرایط اقلیمی طراحی شدهاند مثلا در مناطق گرم و خشک خانهها را با حیاط مرکزی و دیوارهای ضخیم میسازند تا خانهها خنک بمانند. در طراحی معماری سنتی مصالح بومی و طبیعی مثل چوب، خشت و سنگ به کار میرود که اثر کربنی کمتری دارد و برای محیطزیست ضرری ندارد.
در معماری سنتی قدیمی از جزئیات زیبا و منحصر به فردی استفاده شده که آرامش را القا میکند و به دلیل معماری که دارد استفاده از سیستم تهویه و گرمایش مصنوعی کاهش مییابد. در حیاط خانههای قدیمی عموما با درست کردن باغچه ارتباط بیشتری با طبیعت میگیرند و از مصالح مقاوم و با دوامی در ساخت آنها استفاده میکنند. همچنین حس تعلق و به یاد آوردن خاطرات را به افراد آن خانهها منتقل کرده و باعث دلگرمی میشود.
جذابیت سبک های سنتی خانه
ترکیب فرهنگ، هنرو کارکردگرایی را میتوان دلیل جذابیت خاص خانههای سنتی دانست. این خانهها را با مصالح طبیعی میسازند که این خود باعث بالا رفتن حس همزیستی با طبیعت میشود. استفاده از ایوان، بادگیر و حوض علاوه بر کمک کردن به تهویه هوا و تنظیم دما عناصر جذابی از معماری سنتی هستند که فضایی آرامشبخش را میسازند. گچبری، کاشیکاریهای رنگارنگ و نقشهای هندسی جزئیات زیبایی هستند که هنر اصیل و هویت آن ملت را نمایش میدهند. طراحی خانههای سنتی معمولا با توجه به نیازها و شرایط اقلیمی انجام میگیرد و به نمادی از تاریخ و فرهنگ منطقه تبدیل میشوند. در کل پایداری، اصالت، زیبایی و عملکرد مناسب آنها را به انتخابی ایدهآل تبدیل میکند.
ویژگی های سبک سنتی در معماری
ویژگیهای سبک سنتی در معماری ارتباط عمیقی با فرهنگ و اقلیم منطقه دارد و ویژگیهای خاصی را نسبت به دیگر سبکها نشان میدهد از جمله طراحی نسبت به اقلیم برای همخوانی با طبیعت، به کار بردن مصالح بومی و طبیعی برای دوام و کاهش هزینه، جزئیات هنری و تزئینی برای رساندن پیامهای فرهنگی و مذهبی، توجه به فضای اجتماعی برای تعامل با دیگران، کارکردگرایی و انعطافپذیری برای چندمنظوره شدن فضاها، تناسب و هماهنگی در طراحی برای آرامش بیشتر، ارتباط با طبیعت برای نور کافی و حس سرزندگی و دوام و پایداری. با دانلود مجموعه صحنه آماده تری دی مکس انواع خانه ها به سبک سنتی برای طراحی ذاخلی و خارجی را مدل سازی کنید.
فضای ورودی خانه
فضای ورودی خانهها نقش برجستهای در معماری سنتی دارد و باید حس استقبال و احترام به مهمانان را منتقل کند. در ورودی باید تقارن و تناسب را برای نظم و تعادل رعایت کرده و از سردر و دروازه با تزئینات گچبری و کاشیکاری استفاده شود. همچنین دربهای چوبی با جزئیات هنری، وجود هشتی که فضایی نیمه بسته برای ورود مهمانان است و ایوان یا پیشورودی از ویژگیهای فضای ورودی خانه در سبک سنتی میباشد.
حیاط خانه های سنتی
حیاط یکی از شاخصترین عناصر در معماری سنتی است و حکم قلب خانه را دارد. از قدیم تا به امروز حیاط را در مرکز خانه قرار میدادند و دیگر اتاق و تالارها در اطراف آن بودند. معمولا حوضی را در وسط گذاشته و در اطراف آن باغچه و درختانی را میکاشتند. در اطراف حیاط ایوانها تعبیه شده و باقی محیط را برای اندرونی و بیرونی تقسیمبندی میکردند. در نهایت برای رعایت اقلیم از دیوارهای مناسب و سایهبانها استفاده میشود.
پنجره در معماری سنتی
پنجرهها نه تنها برای تامین نور و ارتباط با فضای بیرون بلکه به عنوان عنصر و نمادی زیباییشناختی نیز میباشد. در معماری سنتی تناسبات هندسی رعایت شده و معمولا به شکل مستطیلهای عمودی و قوسهای نیمدایره است. قابهایی با نقش و نقوش منبتکاری شده و شیشههای رنگی از اساس پنجرههای قدیمی میباشد. در پایان با توجه به اقلیم در مناطق گرم و خشک از پنجرههای کوچکتر و در سایه و مناطق مرطوب و معتدل پنجرههای بزرگتر استفاده میکنند. دانلود آبجکت در و پنجره نقش مهمی در زیبا سازی خانه ها در معماری سنتی دارند.
دستشویی و حمام خانه به سبک سنتی
محل قرارگیری دستشویی و حمام عموما در قسمتهای جدایی از فضای اصلی در نزدیکی حیاط یا گوشهی خانه میباشد. در خانههای بزرگ این قسمت از قسمت خصوصی و اندرونی جدا است و فاصله دارد. آبجکت حمام و دستشویی را با کاشیکاریهای ساده که بیشتر رنگ سبز و یا آبی هستند تزئین میکنند. همچنین آبجکت لوازم حمام و توالت ایرانی، باید با سبک کلی طراحی هماهنگ باشد. سیستم دفع آب و تهویه مناسبی برای جلوگیری از تجمع رطوبت داراست. در حمامهای سنتی هم قسمتهای رختکن و خزینه و گرمخانه وجود دارد.
تاثیر اقلیم بر معماری سنتی؛ هماهنگی طبیعت و طراحی
اقلیم یکی از مهمترین عوامل محیطی میباشد که تاثیر زیادی بر معماری سنتی دارد. برای مثال در مناطق گرم و خشک مانند یزد و کرمان از حیاط مرکزی، بادگیر، دیوارهای ضخیم، مصالح عایق مثل خشت و گل، سقفهای گنبدی و پنجرههای کوچک استفاده میشود. در مناطق گرم و مرطوب مانند مناطق جنوبی از سقفهای بلند، ایوانها، مصالحی مثل چوب و حصیر و پنجرههای بزرگ بهره میبرند. دیوارهای ضخیم برای حفظ گرما، سقفهای شیبدار، پنجرههای کوچک و فضاهای بسته در اقلیم سرد و کوهستانی مانند کردستان و کرمانشاه را به کار میبرند.
معماری بومی یا سنتی؛ میراثی از دانش گذشته
معماری بومی یا سنتی یعنی اینکه نسبت به نیازها و شرایط هر منطقه طراحی انجام شده و از مصالح خاص و مخصوص همانجا استفاده شده است. این سبک نمایانگر معماری پایدار و سازگار با محیطزیست محسوب میشود و با دقت بر نیازهای انسانی آن دوره با استفاده از منابع محلی بوده است.
معماری سنتی در روستاها نمادی از زندگی پایدار و ساده
این نوع معماری یکی از اصیلترین نشانههای تعامل انسان با طبیعت میباشد. در ساخت این خانهها از مصالح محلی که با محیطزیست سازگار بوده و کم هزینه است استفاده میشود. معماری روستایی حداقل پیچیدگی را دارد و فضاها طبق نیازهای روزمره ساخته شدهاند. شرایط اقلیمی در ساخت خانهها رعایت شده و با طبیعت هماهنگ است.
رنگ در معماری داخلی سنتی
در معماری سنتی از رنگهایی که هماهنگی با طبیعت دارد استفاده شده مانند خاکی، کرم و بژ با الهام از خاک و آبی و فیروزهای با الهام از آسمان و آب و سبز که نماد زندگی است. شیشههای رنگی را برای ایجاد فضایی دلنشین و دلگرمکننده استفاده میشود. رنگ آبی و سبز به دلیل اثر روانشناختی که دارند در کاشی و دیوارها به کار برده میشود.
نتیجه
معماری سنتی تعاملی بین فرهنگ، اقلیم و تاریخ است. خانهها به این سبک با بهرهگیری از مصالح بومی، طراحی به نسبت طبیعت و اقلیم و و توجه به عملکرد ساخته میشوند. همچنین این معماری به خوبی پاسخگوی چالشهای به وجود آمده در محیط میباشد. این سبک نه تنها به فرهنگ و تاریخ ما کمک میکند بلکه میتواند در خلق فضاهای مناسب با نیازهای امروز نقش داشته باشد.